Atacurile ransomware au devenit tot mai răspândite în ultimii ani, inclusiv în țara noastră. Raportul IBM X-Force Threat Intelligence Index 2022 arată că ransomware-ul a fost cel mai prolific tip de atac în 2021, în special în Europa. Totodată, cele mai recente date Microsoft scot în evidență faptul că atacurile asupra IMM-urilor cresc masiv de la un an la altul, pe măsură ce tot mai multe activități se mută în mediul online, iar amenințările cibernetice devin mai complexe.
Evident, soluția nu este să spunem stop digitalizării și tuturor inovațiilor aduse de tehnologie. Datorită tehnologiei, companiile pot lucra cu mai multă eficiență, evitând erorile umane, simplificând procesele interne și implementând soluții creative, care să ofere clienților o experiență mult îmbunătățită. Esențial este să fim cât mai informați în ceea ce privește posibilele amenințări cibernetice, astfel încât să ne putem proteja de acestea și să minimizăm riscurile unui atac. Dar hai sa aflăm în continuare ce presupune un atac ransomware și cum poți proteja compania de o astfel de amenințare.
Ce sunt atacurile ransomware
Atacurile ransomware, așa cum le spune și numele, urmăresc obținerea unui câștig de la persoana sau compania țintită. Ransomware-ul este un software ce blochează fișierele sau sistemele prin criptare, împiedicând accesul oricărei persoane în afara hackerului.
Prin intermediul unui atac ransomware, hackerii accesează rețeaua, dispozitivele companiei sau aplicațiile interne, folosind deseori angajați care deschid fișiere infectate sau își completează datele pe site-uri false. Pentru ca situația să revină la normal, iar datele confidențiale să nu fie pierdute sau făcute publice, hackerii solicită de obicei sume consistente de bani, care pot ajunge chiar și la zeci de milioane de euro. Un atac ransomware este deosebit de periculos din mai multe motive:
- Compania nu își poate folosi aplicațiile, ceea ce duce temporar la blocarea activității și pierderi financiare.
- Datele clienților devin vulnerabile, ceea ce își pune amprenta asupra integrității și imaginii companiei.
- În cazul în care se acceptă plata despăgubirii către hacker, compania va pierde o sumă importantă de bani.
Plata răscumpărării nu garantează returnarea datelor furate sau obținerea accesului la fișierele și sistemele criptate.
Cum protejezi compania de atacuri ransomware
Îți dorești să reduci riscurile unui atac ransomware pentru compania ta? Iată ce măsuri este bine să iei în acest sens:
- Organizează traininguri interne, în cadrul cărora să discuți cu angajații despre amenințările cibernetice. E important ca și angajații non-IT să cunoască informații de bază despre metodele folosite de hackeri. Explică-le că trebuie să evite accesarea site-urilor suspecte, precum și deschiderea oricărui fișier primit de la persoane necunoscute, mai ales de pe device-uri care accesează și rețeaua companiei. Totodată, subliniază-le faptul că, înainte de a oferi datele personale pe o pagină externă, trebuie să se asigure că aceasta este validă.
- Asigură-te că toate dispozitivele și aplicațiile companiei sunt actualizate. Ai grijă, de asemenea, ca soluțiile antivirus și anti-malware să fie corect setate, să ruleze continuu și să se actualizeze în mod automat.
- Salvează backup-uri ale aplicațiilor și informațiilor importante, pe care să le stochezi într-un mediu de rețea separat. În eventualitatea unui atac, acestea vor fi protejate și le vei putea restaura ulterior.
- Controlează cu strictețe accesul utilizatorilor în rețea și în aplicații. Fiecare membru al companiei trebuie să aibă parolă și user pentru sistemele interne, precum și acces care să corespundă cu funcția sa. Restricționează dreptul utilizatorilor de a instala și a rula aplicații software pe dispozitivele conectate la rețea. Activează filtre antispam, pentru a împiedica e-mailurile de phishing să ajungă în mailboxul angajaților.
Ține cont de aceste bune practici, iar compania ta va avea un atu în fața amenințărilor cibernetice. Totodată, nu uita că în eventualitatea unui atac ransomware este important să ai și o strategie de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. Aceasta te va ajuta să reduci impactul atacului și să limitezi posibilele consecințe.
It's a great team.
Why don't you join?
And if the existing positions do not match your experience, but you want to be part of our team, send us your CV to [email protected] and we will contact you when we have a job that we consider that suits you.