În zilele noastre, o companie care nu se bazează pe avantajele tehnologiei are mult mai puține șanse de a obține performanță și de a rămâne competitivă. Am depășit perioada în care datele interne erau păstrate în dosare de hârtie, colegii din diverse departamente puteau comunica doar față în față, iar clienții își comandau produsele dorite telefonic sau le achiziționau exclusiv din magazinele fizice. În prezent, automatizarea ne permite să lucrăm eficient și rapid, să facem mai puține greșeli și să comunicăm cu partenerii de afaceri sau cu echipa, chiar dacă ne aflăm în zone diferite ale țării. Magazinele online s-au dezvoltat tot mai mult, iar comenzile clienților pot fi efectuate în doar câteva minute pe cale electronică, fără intermediari sau timp pierdut. Putem implementa aplicații care să ne ajute să inovăm, să simplificăm procesele companiei și să oferim consumatorilor o experiență superioară.
Însă pentru ca o afacere să poată profita de beneficiile digitalizării, fără a cădea în capcanele hackerilor, este necesar ca securitatea cibernetică să reprezinte o prioritate pentru departamentul IT. Indiferent de dimensiunea companiei tale, este important ca datele și sistemele acesteia să fie permanent protejate de amenințări. Descoperă în continuare ce este securitatea cibernetică și de ce este esențială pentru orice afacere.
Ce este securitatea cibernetică
Securitatea cibernetică este cumulul proceselor prin care se asigură protecția sistemelor informatice, a rețelelor, dispozitivelor și programelor, precum și recuperarea acestora în cazul unui atac cibernetic. Având în vedere faptul că amenințările cibernetice devin tot mai complexe și mai greu de evitat, companiile au nevoie de proceduri și sisteme prin care să prevină furtul datelor sau deteriorarea sistemelor.
A acorda atenție securității cibernetice înseamnă mai mult decât să instalezi un simplu antivirus pe fiecare calculator, în speranța că acesta o să țină departe orice atac al hackerilor. Ai nevoie de proceduri clare, de instrumente de protecție eficiente și de investigare constantă a posibilelor puncte sensibile. De aceea, este recomandat ca în fiecare companie să existe cel puțin o persoană care să dețină cunoștințe avansate în materie de cybersecurity.
Ce câștigă compania atunci când investești în securitatea cibernetică
Ca în orice decizie legată de afaceri, când decizi să aloci timp și resurse pentru securitatea cibernetică a companiei, ai nevoie să știi că rezultatele valorează mai mult decât investiția. Iată ce vei câștiga atunci când investești în cybersecurity:
● Ajuți compania să nu piardă bani – afacerile care se confruntă cu atacuri cibernetice pierd adesea sume importante de bani, din cauză că trebuie să investigheze atacurile, să recupereze datele pierdute sau chiar să achite răscumpărări, în cazul atacurilor ransomware. De asemenea, în cazul unui atac cibernetic e posibil ca activitatea companiei să fie stopată sau încetinită o perioadă, până când sistemele sunt repuse în funcțiune. Orice astfel de problemă poate duce la pierderi financiare importante.
● Păstrezi o bună reputație a brandului – atacurile cibernetice pot lăsa o pată greu de șters pe imaginea organizației, deoarece influențează modul în care oamenii văd compania. Clienții loiali care află că li s-au furat datele pot alege să se îndrepte către competiție, iar colaboratorii pot decide să întrerupă parteneriatul. Confidențialitatea și securitatea datelor reprezintă un subiect sensibil în zilele noastre, iar dacă o afacere nu reușește să protejeze datele clienților și partenerilor, aceștia își vor pierde încrederea.
● Eviți problemele juridice – în cazul în care compania a fost ținta unui atac, iar hackerii au accesat datele confidențiale ale clienților, există șanse mari ca lucrurile să escaladeze într-o direcție legală. Unii clienți ar putea să facă reclamație la protecția consumatorului sau chiar să inițieze un proces, mai ales dacă atacul le aduce pagube.
Pentru a crește nivelul de securitate a companiei, nu este necesar să te îndrepți direct către achiziționarea celor mai scumpe instrumente de protecție, mai ales dacă nu știi cu ce acțiuni să pornești. Începe prin a recruta un expert în securitate cibernetică sau înscrie-ți angajații la cursuri dedicate practicilor de securitate. Ulterior, veți discuta împreună despre procesele de securitate cibernetică pe care le veți implementa și veți stabili ce buget alocați în acest sens, pentru a achiziționa soluțiile potrivite. Odată ce transformi securitatea companiei într-o prioritate, afacerea se va putea bucura de avantajele digitalizării cu mai puține griji pentru eventualele consecințe neplăcute.
It's a great team.
Why don't you join?
And if the existing positions do not match your experience, but you want to be part of our team, send us your CV to [email protected] and we will contact you when we have a job that we consider that suits you.