Trăim într-o lume a tehnologiei, în care digitalizarea nu mai este doar o tendință, ci o metodă de a fi mai eficienți și mai productivi. De la cumpărăturile online până la munca remote, tot mai multe activități se mută în spațiul virtual. Organizațiile care își automatizează procesele interne nu doar că își pot îmbunătăți rezultatele, însă își cresc și capacitatea de a inova și au astfel posibilitatea de a depăși competiția și de a lansa produse și servicii mult mai valoroase.
Totuși, amenințările cibernetice s-au diversificat și ele în ultimii ani, iar companiile, indiferent de mărimea lor, trebuie să caute metode prin care să își protejeze sistemele și datele confidențiale. Iată care sunt principalele tipuri de securitate cibernetică de care ar trebui să ții cont pentru a crește nivelul de siguranță a companiei.
Securitatea rețelei
Securitatea rețelei interne este esențială, întrucât majoritatea atacurilor cibernetice au loc prin intermediul acesteia. Pentru a proteja rețeaua internă, asigură-te că ai o bună evidență a persoanelor cu acces la rețea și că fiecare dintre utilizatori se conectează în mod securizat, cu user și parolă. În cazul angajaților care lucrează remote, este indicat să utilizezi un VPN, pentru a cripta conexiunea.
Implementează politici pentru controlul aplicațiilor și nu uita să folosești un firewall și un antivirus de ultimă generație. Analizează periodic posibilele puncte slabe ale rețelei, căutând variante prin care să reduci posibilitatea unui atac. De asemenea, apelează la teste de penetrare, pentru a observa cât de vulnerabilă e rețeaua în fața posibilelor amenințări.
Securitatea cloud-ului
Tot mai multe companii aleg să își migreze datele, aplicațiile și infrastructura în cloud, de aceea securizarea acestuia trebuie să fie o prioritate majoră pentru departamentul IT. Din fericire, cei mai cunoscuți furnizori de servicii cloud asigură și servicii de securitate excelente, însă este bine să menții și intern vigilența, printr-o serie de verificări.
În acest sens, cel mai eficient este să realizezi un audit al resurselor migrate și, ocazional, să apelezi la teste de penetrare, pe care le poți stabili împreună cu furnizorul de servicii cloud. Totodată, pentru a evita orice risc, este necesar ca migrarea în cloud să fie realizată respectând o procedură bine stabilită, sub supervizarea unei persoane specializate.
Securitatea aplicațiilor
Buna funcționare a aplicațiilor este vitală pentru activitatea oricărei companii. În plus, foarte multe aplicații conțin informații confidențiale despre clienți, iar compromiterea acestora ar însemna nu doar daune materiale, ci și probleme legate de integritatea și imaginea organizației. Fiind conectate la rețea și primind date online, aplicațiile pot fi și ele ținta atacurilor cibernetice.
Fiecare aplicație internă ce conține date sensibile trebuie utilizată cu user și parolă – atenție, însă, nu implementa logarea cu un user comun. În cazul unei probleme de securitate, trebuie să poți identifica userul care a generat situația și să îi dezactivezi rapid accesul, fără a afecta restul companiei. Informează angajații cu privire la importanța schimbării frecvente a parolelor și a utilizării unor combinații cât mai greu de intuit. Asigură-te că fiecare aplicație are niveluri diferite de acces, în funcție de utilizator. Realizează un back-up al aplicației, pentru ca datele să nu se piardă definitiv în cazul unui atac. Dacă există actualizări de securitate, informează toți utilizatorii cu privire la importanța instalării acestora.
Securitatea IoT
Dacă în urmă cu câțiva ani priveam încă IoT ca pe o tendință a viitorului, astăzi ne bucurăm de beneficiile aduse de conectarea dispozitivelor inteligente, care ne simplifică viața. Când vine vorba de utilizarea acestora, trebuie să ții însă cont și de procedurile de securitate, deoarece orice dispozitiv conectat la internet sau conectat cu alte device-uri poate fi vulnerabil. Hackerii urmăresc dispozitivele vulnerabile, pentru a se putea conecta la rețeaua companiei și a compromite sau a fura datele acesteia.
Este bine să ții evidența dispozitivelor conectate și să le controlezi activitatea, pentru a observa orice posibilă problemă. Dispozitivele conectate la IoT pot fi securizate prin implementarea unor măsuri de securitate active în software-ul propriu. De exemplu, este bine ca software-ul să fie protejat printr-o parolă unică și cât mai sigură, iar device-urile nu trebuie lăsate să inițieze singure conexiunile la rețea, fără a fi verificate în mod regulat. Utilizarea unui firewall și actualizarea software-ului sunt, de asemenea, soluții necesare pentru menținerea securității.
Securitatea device-urilor mobile
Deși pot fi adesea trecute cu vederea, dispozitivele mobile au acces la date importante ale companiei și pot fi puncte de acces pentru hackeri. Tabletele, smartphone-urile sau laptopurile pot expune compania la amenințări cibernetice, atâta timp cât nu sunt utilizate în mod corespunzător. Discută despre acest lucru cu toți angajații companiei și explică-le că este esențial să își protejeze dispozitivele mobile, atâta timp cât acestea pot accesa aplicațiile interne sau sunt conectate la mailboxul, messengerul sau intranetul companiei. Protecția nu ține doar de utilizarea parolelor, ci și de instalarea unui antivirus și, bineînțeles, evitarea accesării linkurilor și a fișierelor suspecte.
Acordă atenție fiecărui aspect de mai sus atunci când gândești planul de securitate cibernetică și asigură-te că fiecare este bine pus la punct. Astfel, compania ta se va bucura de mai multă siguranță și va evita să ajungă în situații neplăcute, ce pot duce la pierderi financiare și deficit de imagine.
It's a great team.
Why don't you join?
And if the existing positions do not match your experience, but you want to be part of our team, send us your CV to [email protected] and we will contact you when we have a job that we consider that suits you.